Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов поиска Горанов да обсъди с Каракачанов ограничаването на печалбата на производители и търговци

Премиерът: Единствено газовият хъб ще ни спаси

| обновено на 25.09.18 в 22:08
Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да обсъди с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов възможността за ограничаване печалбата на производители и търговци от стоки от първа необходимост:

„Аз разбирам всички колеги, понеже предстоят избори за евродепутати, и всички се надпреварват да дават кой по-екзотични идеи. Аз не знам как ще фиксираме горна граница на цени. Ако има хляб в такава идея, разбира се, че ще я направим", каза Бойко Борисов пред журналисти в Ню Йорк, където участва в работата на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН.

„Единствено газовият хъб ще ни спаси“, коментира още Борисов, след като  в речта си пред световната организация президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува намеренията на Германия да увеличи доставките на синьо гориво от Русия:

„Които ще купуват руски газ в Европа, ще имат проблеми. Тук вече идва въпросът, най-важният, за цената. Кой ще бъде по-евтиният газ? Затова предлагаме европейския газов хъб „Балкан“, интерконектор с Гърция, който да може, ако цената е по-добра на американския втечнен газ, или от Египет, или от Израел, или откъдето и да било, разбира се, да се търгува на газовия хъб. Ако руският е по-евтин, съответно слагаме да бизнесплоскост…  и според мен само това може да ни спаси - европейският газов хъб. Където да дадем възможност на конкуренцията да определи цената и българската икономика и потребители да имат възможност да купят на най-ниската цена“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна