Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

На първо четене:

НС прие законопроект за подпомагане на предприятията на социалната и солидарна икономика

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене законопроект, с който се подпомагат предприятията на социалната и солидарна икономика. Целта е насърчаване на организации със социална насоченост, осигуряващи заетост и обществено включване на уязвими групи от населението. Проектът предвижда данъчни облекчения за дарения в полза на вписаните в Националния регистър на социалните предприятия.

Изненадващо, опозицията подкрепи законопроекта, внесен от Министерския съвет, а депутатите от управляващото мнозинство се разделиха. Докато Александър Сиди от ВМРО обяви, че с промените се изпълнява програмата на правителството, Павел Шопов от "Атака" се обяви против:

"Това е пример за популизъм, закон, който има за цел да каже, хайде да дадем. Липсва какво ще струват тези политики на държавата? До голяма степен сме подведени, откровен опит за реанимиране на така наречените "енджиота", огромната част и важните, състоятелните и с възможности, които са безспорно соросоядни", заяви Шопов.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС акцентира върху ползите:

"Така наречената "положителна социална добавена стойност" е изключително важна. Българският правен мир има нужда от уреждане на статута на предприятията на солидарната и социална икономика, за да може в крайна сметка те да се възползват от всички възможности, които са налични за финансиране и за подпомагане на тези предприятия", заяви Адемов.

Георги Гьоков от БСП също подчерта необходимостта от подобен закон, но изрази притеснение дали критериите за създаване на социално предприятие не са твърде завишени. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от