Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна българско-румънско учение за бързо оповестяване и действия при извънредни ситуации

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Спасителни екипи от България и Румъния ще покажат във Видин готовността за реакция при инцидент с опасни химически товари и разлив на нефтопродукти в Дунав.

Учението, което започна тази сутрин, е част от съвместен проект между двете държави за бързо оповестяване и действия при извънредни ситуации.

В международното практическо учение ще участват съвместни екипи за химическа, бактериологична, радиоактивна и ядрена защита на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР и Главния инспекторат за извънредни ситуации в Румъния.

Днес действията ще са в петролна база във Видин, а утре ще продължат в румънския град Калафат, каза директорът на местната пожарна комисар Станислав Генчев:

„Самото учение ще бъде действие при инцидент при ПТП, с изтичане на димяща сярна киселина – това е първата част, а втората част е замърсяване на река Дунав с петролни продукти“.

Утре практическото учение ще продължи на пристанището в Калафат. Екипите ще покажат как се реагира на инцидент с опасни вещества на кораб и спасяване на пострадали. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от