Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От находката до витрината

Снимка: Шевкие Чакър

Научна конференция „От находката до витрината“ ще се проведе днес в Исперих. Традиционният форум е част от Европейските дни на наследството, организирани от Общината, и е посветен на 30-годишнината на археологическия резерват „Сборяново”.

След пленарното заседание в 11 ч. в конферентната зала на Историческия музей ще бъдат представени над 25 доклада на археолози, изследователи на тракийското наследство от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националния археологически институт с музей към БАН и Центъра по тракология, историци и музейни работници от цялата страна.

Ще бъдат показани и разисквани последните находки от проучванията през това лято на столицата на древните гети Хелис под ръководството на проф. Тотко Стоянов от Софийския университет и Мария Николаева от местния исторически музей. Екипът планира да направи реконструкция на монументалната Ъглова кула и чрез билбордове и 3D изображения скоро да покаже как са изглеждали резиденцията и аристократичният квартал на могъщия гетски владетел. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна