Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинска правозащитничка е лишена от виза за Шенген по искане на полските власти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската правозащитничка Людмила Козловска, която живее и работи в Полша, е лишена от виза за Шенген по искане на полските власти. Това сподели самата тя при изслушването си в групата на либералите и демократите в Европейския парламент. Мотивите - че като председател на фондация „Отворен диалог“ е заплаха за Полша.  На въпрос на „Хоризонт“ дали е получила официален документ от властите с конкретни обвинения, тя отговори:

„Полските власти общуват с нас изключително чрез медиите. До ден днешен не сме получили нито един официален документ, дори не знам какво стои в основата на това да бъда поставена в списъка на Шенгенската информационна система. До момента по-скоро слушаме претенции, има демарш от външното министерство, критични изявления от страна на президента, по-скоро в стила на постсъветските страни като Русия или Казахстан. За мен тази практика е абсолютно недопустима и е много лош показател за случващото се в Полша“.

Визата за Шенген е отнета на Козловска през август. По молба на председателя на групата на Либералите и демократите в Европа Ги Верховстадт и на евродепутата от групата на Зелените/Европейски свободен алианс Ребека Хармс обаче тя е получила дългосрочна белгийска виза. Козловска, която е омъжена в Полша, е подала молба за полско гражданство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна