Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер приключва кампанията за предстоящия референдум за новото име на Македония

| обновено на 27.09.18 в 21:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер в Македония завършва кампанията за агитация сред гражданите за участие в насрочения за неделя референдум.

Македонците са призовани да дадат мнението си - дали подкрепят евроатлантическата интеграция на държавата си чрез промяна на името ѝ, съгласно договора с Гърция. 

Официално кампанията започна на 10-и септември, но в нея се включиха само представителите на властта.

Днес премиерът Зоран Заев отново призова сънародниците си за активно участие в допитването:
"Вие гражданите имате ключа да направите нашата държава членка на европейското семейство".

Същевременно президентът на Македония Георге Иванов заяви в Ню Йорк, където участва в годишната сесия на ООН, че той няма да гласува в предстоящото на 30-и септември допитване.
Иванов припомни на сънародниците си, че участието в референдум не е задължително и изрази очакване "мъдър отговор". 

Агитационната кампания премина без участието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която определя договора с Гърция като най-лошото възможно решение за Македония, защото с него страната губи името и идентичността си и променя конституцията си. На тези коментари в днешното си обръщение към нацията премиерът Зоран Заев отговори така:
"Нашата идентичност никой повече няма и не може да я отрече".

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в Македония Християн Мицкоски заяви, че всеки македонец трябва да следва сърцето си на референдума в неделя за новото име на страната. В интервю за телевизия "Сител" Мицкоски отказа да призове към бойкот, както направи в ООН по-рано тази вечер президентът Георге Иванов. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ обаче беше категоричен, че ако референдумът не е успешен, партията му няма да подкрепи конституционните промени, предвидени в договора с Атина за името Северна Македония.

Междувременно лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция - Кириакос Мицотакис, заяви, че "Нова демокрация" настоява да бъдат свикани избори, за да вземе народът решение с гласа си за договора от Преспа. Мицотакис за пореден път остри критикува правителството на Алексис Ципрас, което според него е отстъпило македонския език и идентичност на Скопие.

На 30-и септември жителите на Македония са призовани да отговорят на въпроса: "Дали сте за  членство в ЕС и НАТО, с приемане на договора между Република Македония и република Гърция?".

Съгласно договора от Преспа между правителствата от Скопие и Атина, името трябва да съдържа думата "Северна". И ако резултатът от вота е положителен, а по-късно договорът бъде ратифициран, Гърция ще оттегли възраженията си за членство на Скопие в НАТО и Европейския съюз.

Също така от високата трибуна на Общото събрание на ООН, македонският президент Георге Иванов определи Преспанския договор като посегателство върху правото на самоопределение на народа му, както и призова сънародниците си към бойкот. А от Скопие премиерът Зоран Заев гарантира, че само масов положителен вот на 30 септември е пътят към светлото македонско бъдеще.

Фрагменти от изказванията на Георге Иванов и Зоран Заев можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна