Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Р. Рапчев: Триногите камери са заснели над 100 000 нарушители за 6 месеца

Снимка: Кети Тренчева

Над 100 хиляди нарушители са регистрирали за половин година новите автоматични камери, предоставени на Пътната полиция в началото на март. Това съобщи в Благоевград комисар Росен Рапчев, който демонстрира предимствата на модерните устройства на автомагистрала "Струма" край Благоевград.

Най-голямото предимство на камерите на триноги е, че те могат да работят автоматично, без намеса на полицейските служители в продължение на четири часа. Заснетото се изпраща директно в център за обработка на информацията и така се констатират нарушителите на скоростта.

В устройствата се въвежда и толеранс от 3 процента над допустимата скорост заради възможни отклонения. Това обясни началникът на отдел Пътна полиция комисар Росен Рапчев, както и коментира ефекта от работата им с цифри:
"За миналата година имаме 282 000 нарушения с тези технически средства за скорост, а тази година имаме над 417 000. Мога да кажа на цялото българско общество, че камерите работят добре".

По повод серия от медийни публикации за дефектирали устройства, комисар Рапчев уточни, че 4 от общо 28 триноги камери са показали дефекти, които са отстранени. При по-сериозна повреда фирмата-доставчик осигурява нови устройства, допълни той.

При дефектите не могат да бъдат ощетени шофьорите, обясни още Росен Рапчев, както и уточни, че въпросните "дефекти са в невъзможност да регистрират нарушения".

Още 56 автоматични камери ще бъдат предоставени на Пътна полиция след финализирането на обществената поръчка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна