Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ултрабегачът Краси Георгиев ще бяга 55 часа в подкрепа на деца, победили онкозаболяване

| обновено на 28.09.18 в 13:34
Снимка: Кремена Данева

Ултрабегачът Краси Георгиев започва в 10.00 ч. в Пловдив своето ново предизвикателство – той ще бяга в продължение на 55 часа в подкрепа на деца, справили се с онкологично заболяване.

Ултрабегачът Краси Георгиев, придружаван от много деца, започна своето 55-часово предизвикателство в Пловдив. Стартът беше на Гребната база, а инициативата цели да насърчи повече хора към активен живот. И този път Краси следва своята благотворителна кауза – повече възможности за спорт за деца, които са се справили с онкологично заболяване. Заедно с тези, които бяха дошли,  за да станат част от  предизвикателството му, Краси Георгиев направи една обиколка на Гребната база, след което маршрутът му продължи към Цар-Симеоновата градина. Там в следващите дни той ще бяга по трасе от километър и половина, а преди началото на маратона отправи и своето послание: "Повече хора да се мотивират и да бъдат активни, да срещнат техните си предизвикателсва. 

Всеки от нас има в един момент в живота си някой, който да му дава пример и аз се надявам да съм пример на някой, който ще каже: "Абе ако той може да тича 55 часа, и аз мога да правя нещо".   

На старта бяха и ученици от няколко пловдивски училища, както и  деца, преборили онкозаболявания и участвали това лято, благодарение на благотворителните инициативи на Краси Георгиев на олимпиадата в Москва. „Той много ни мотивира", каза 15-годишната Дарина Димитрова, "Да се състезаваме и да оставим всички лоши спомени зад гърба ни и да започнем да изживяваме все по-хубави емоции".

Миналата зима Краси тича на бягаща пътека в продължение на 36 часа. Със събраните пари 26 деца, преборили рака, заминаха за Москва и спечелиха 27 медала в т.нар. “Игри за победители”.

Стартът е на гребната база в Пловдив. След това Краси Георгиев ще тича по улиците на града, а после в градската градина, която ще обикаля до края на набелязаните 55 часа. С това, освен да помогне на децата, справили се с онкологични заболявания, бегачът иска и да насърчи повече хора към активен живот.

"Искам хората да се мотивират да правят нещо, което досега не са искали, не са можели, нямали са възможност. Искам те да се мотивират за бъдещи предизвикателства, които ще поемат – дали ще се тича, дали ще откажат цигарите, каквото и да е".

Алеята около Гребния канал е място, подходящо за различни видове спорт и докато Краси бяга, всеки може да се присъедини към предизвикателството чрез любимия си спорт.

"Аз съм тичал по света – навсякъде почти, но съм го правел лично за себе си, но когато правиш нещо, за да помогнеш на някого и да промениш живота на някого, там е вече друга вселена. Просто е нещо уникално".

Събитието "55 часа" е с подкрепата на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Най-четени