Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Ивайло“ на Марин Големинов

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Сцена от грандиозната постановка на акад. Пламен Карталов на операта „Ивайло” на фестивала „Сцена на вековете”, Царевец, Велико Търново, 1985 г.
Снимка: operasofia.bg

На 28 септември се навършиха 110 години от рождението на класика на родната ни музикална култура Марин Големинов и по този повод в останалото време до полунощ ви предлагаме пълен запис от 1964 г. на неговата опера „Ивайло“, реализиран на сцената на Софийската опера под неговото диригентство. „Ивайло“ е първата голяма опера на маестро Големинов, който вече си е спечелил национална и международна известност с танцовата си драма „Нестинарка“. Идеята идва през 1950 г., когато композиторът решава да напише музикално-сценичната творба за живота и делото на една от най-интересните и необикновени личности в нашата история – Ивайло, който управлява България в периода 1278-79 година.
Големинов прави нова редакция и оркестрация на увертюрата „Ивайло“ от Добри Христов и се свързва с поетесата Магда Петканова за написване на либретото. Започва работа над операта си, но междувременно му възлагат написването на музика за постановката в Народния театър на драмата „Ивайло“ от Иван Вазов и се впечатлява повече от драмата на Вазов. Тогава моли Магда Петканова да пренапише либретото вече по Вазовата драма.

Премиерата на „Ивайло“ е на 13 февруари 1959 г. на сцената на Софийската народна опера под диригентството на Асен Найденов и режисурата на Драган Кърджиев. В ролята на Ивайло е Павел Герджиков, в ролята на Кремена – Катя Попова, царица Мария е Надя Афеян. Операта се играе на Софийска сцена в продължение на 10 години. През 1979 г. се прави нова постановка в Пловдивската опера, за която Марин Големинов смята, че е „по-динамизирана, по-тревожна и повече приковава вниманието“. Извън България творбата е поставяна в бившата ГДР – град Котбус, а Софийската опера я е изнасяла на гастрол в Будапеща. През 1985 г. на историческия хълм Царевец във Велико Търново е осъществена грандиозна постановка на „Ивайло“, а поводът е 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство (1185–1393). С тази постановката се поставя началото на съвременния фестивал „Сцена на вековете“.

Изпълнителски състав:
Ивайло, водач на селско въстание – Павел Герджиков
Кремена, негова съпруга – Катя Попова
Мария, българска царица, византийка – Надя Афеян
Андроник, придворен на царицата, византиец – Любомир Бодуров
Тертер, болярин – Светослав Рамаданов
Вихър, войвода – Трайчо Ваташки
Годеслав, болярин – Борис Игнатов Христов
Добрил, болярин – Владимир Желязков
Грудо, болярин – Коста Гецов
Дядо Продан, гуслар – Кирил Дюлгеров
Отец Серафим, игумен на манастира – Георги Сапунджиев
Млада, жена на Вихър войвода – Виолета Митова
Ефросина, придворна на Мария – Сийка Петрова
Теоктиста, монахиня – Йорданка Димчева
Теодор, придворен на Мария – Иван Михайлов
Дуругуч, кумански наемник – Павел Манолов
Първа гъркиня – Вергиния Керанова
Втора гъркиня – Цена Рашкова
Трета гъркиня – Мара Хинова
Страж – Атанас Атанасов
Първи болярин – Юри Рамаданов
Втори болярин – Иван Койчев

Хор и оркестър на Софийската опера, запис на Българското национално радио от 1964 година.
Диригент – Марин Големинов

Съдържание на операта „Ивайло“

29 септември, събота, от 22.00 часа

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР