Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската бюджетна драма повлия негативно и на старта на Уолстрийт

Основните фондови индекси на Уолстрийт се оцветиха в червено при старта на петъчната търговия, тъй като и доверието на американските инвеститори беше частично накърнено от притесненията на Стaрия континент, свързани със средносрочната бюджетна програма на правителството на Италия.

В четвъртък вечерта италианското популистко правителство одобри бюджетен дефицит от цели 2,4% от БВП в рамките на всяка една от следващите три години, противопоставяйки се по този начин на настояванията на Европейската комисия за прогресивно свиване на фискалната дупка, за да се ограничи прекомерно високия държавен дълг на страната. Технически Италия не нарушава европейските бюджетни правила за лимит на дефицита до 3% от БВП, но трябва да се има предвид, че за разлика от страни като Франция, където е предложен бюджетен дефицит за 2019-а година от 2,8%, италианският държавен дълг понастоящем е в размер на цели 130% от БВП и единствено гръцкият дълг е по-висок.

Бюджетните притеснения се отразиха доста негативно на италианския дългов пазар и на европейските фондови борси. Европейският банков сектор сякаш пострада най-силно, като към края на петъчната търговия акциите на италианския гигант UniCredit се обезценяват със 7,8%, а на Deutsche Bank - с 1,32%.

Италианската бюджетна сага подложи на известен натиск от продажби и американският банков сектор, което допринесе за понижение в началото на търговията на Уолстрийт и на трите основни фондови индекса.

Индексът DJIA се понижи в началото на петъчната сесия с 0,2%, индексът Nasdaq Composite - с 0,3% и индексът S&P500 - с 0,15%. Притесненията относно планирания висок бюджетен дефицит на Италия за следващите три години оказва най-негативно влияние върху американския банков сектор, като акциите на Goldman Sachs се понижават с 0,75%, на Citigroup - с 1,51%, на Bank of America - с 0,68% и на J.P. Morgan Chase - с 0,7%.

Срив от близо 12% регистрират акциите на американската компания за електрически автомобили Tesla Inc., след като Комисията за цени книжа и фондови борси на САЩ (SEC) обвини Илон Мъск за "подвеждащи" инвеститорите послания в Туитър, настоявайки съдът да забрани на главния изпълнителен директор да продължава да управлява публичната компания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна