Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешна помощ в София получи пет нови апарата за сърдечни проблеми

Демонстрация на новите апарати за отчитане на сърдечната дейност
Снимка: БТА

Центърът за спешна помощ в столицата получи дарение пет свърхмодерни апарата за сърдечни проблеми от Националната мрежа "Сърце за сърце".


Всеки шести сигнал до спешната помощ в столицата е за сърдечно-съдово заболяване, съобщи директорът на спешната помощ д-р Георги Гелев.  От началото на годината до сега екипите  на бърза помощ са приели почти 18 хиляди случая на лица с хипертония, пет хиляди и 700 на хора с инфаркти.

Почти 4000 повиквания е имало към спешната помощ за ритъмни нарушения, 2000 за исхемична болест на сърцето и още толкова за стенокардия, съобщи  Гелев, който представи дарените апрати.

Високотехнологичен апарат. Удобното е, че е без слушалка. На монитора се изписва каква е стойността на кръвното, пулса, нарушенията на ритъма. След като експериментираме достатъчно време, можем да преминем към закупуване на такъв апарат за всички екипи.

Дарителите на петте апарата посочиха, че инициативата е свързна с утрешния Световен ден на сърцето. Елица Петрова, председател на Фондация "Национална мрежа сърце":

"Това е изключително ценна технология за живота на хората. Тя регистрира наличие на предсърдно мъждене. То е основен рисков фактор за мозъчен инсулт."

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна