Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македония гласува на исторически референдум

| обновено на 30.09.18 в 09:52
Жена гласува в Скопие на ключовия референдум за бъдещето на Македония.
Снимка: БТА

В Македония гласуват днес на референдума за бъдещето на евроатлантическата интеграция и дали страната ще се преименува на Република Северна Македония заради договора с Гърция.

До провеждането на допитването се стигна след подписания през юни тази година договор между Република Македония и Република Гърция, с който беше направена поредна крачка за намиране на решение на спора, воден от Атина и Скопие вече 27 години за името Македония.

Резултатът от допитването ще определи и по-нататъшните действия по ратификацията на договора, влизането му в сила и процеса на присъединяване на Македония към НАТО и Европейския съюз.

Над 1 800 000 са избирателите в Македония, които имат право да участват в референдума.

Те са призовани да отговорят на въпроса „Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО и договора между Република Македония и Република Гърция?“.

По информация на Държавната изборна комисия гласуването в разкритите 3480 секции в страната е започнало и протича нормално. Вотът започна в 7 часа местно време (8 ч. българско) и ще приключи в 19 ч. Гласуването преминава при засилен интерес от страна на местни и международни наблюдатели, чиито брой надхвърля 11 хиляди.

Властите в Република Македония приветстваха гражданите в чужбина, които упражниха гласа си в референдума за преименуването на страната въпреки опитите за сплашване. Вчера в една от социалните мрежи бяха качени снимки на гласоподаватели в македонското консулство в Мелбърн под наслов „предатели“.

Противоречиви са мненията на хората в Македония за това как би могъл да завърши днешния референдум, който е с консултативен характер. Разделени и предпазливи в даването на категорични прогнози са и политическите наблюдатели и анализатори. Според тях причина за тези все още неясни нагласи на хората може да се търси в кампанията за референдума, която премина без участието на опозицията, както и формулирането на въпроса, който съдържа в себе си още един въпрос, създава определени трудности на гражданите.

Анализаторите отчитат и слаба информираност на хората за какво точно ще гласуват. Общото мнение обаче е, че макар и трудно, референдумът ще има необходимите гласове, които се изискват, за да се признае за валиден. Очаква се над 800 хиляди души да гласуват.

„Честитя на тези граждани, които гласуваха, водейки се от националните и стратегическите интереси на държавата. Техният глас ще залегне в темелите на европейска Македония“, заяви министърът на диаспората Едмонд Адеми.

Македонското министерство на външните работи разкритикува опитите за влияние върху гласоподаватели в Австралия чрез различни съобщения в социалните мрежи и определи тези действия като недопустими.

Освен в Австралия вчера гласуваха и македонци, живеещи в Швейцария, Италия, Унгария, Турция и Гърция. Резултатите от вота им, както и от гласуването на настанените в болници и на хора в неравностойно положение, ще станат ясни, след като държавната изборна комисия обяви официално край на гласуването.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна