Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Последният вариант на проектозакона за хората с увреждания ще бъде оттеглен за преработване

| обновено на 01.10.18 в 18:39
Снимка: БГНЕС

Последният вариант на проектозакона за хората с увреждания ще бъде оттеглен за преработване. Това беше обявено след заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. 

Представители на организациите на протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова отправиха критики към последния вариант на проекта, предоставен им от екипа на социалното министерство. 

Социалният министър Бисер Петков обяви след края на заседанието:

“Единодушно беше решението на присъстващите членове на съвета, да бъде отложено разискването по законопроекта с цел да се постигне съгласие. Изправени сме пред трудната ситуация да балансираме вече не само между интересите на различните организации на хората с увреждания, но и между становищата на отделни министерства, получени по линия на междуведомственото съгласуване“, уточни Петков.

Очаква се преработеният документ да бъде обсъден отново от Националния съвет на интеграция на хората с увреждания следващата седмица. Бисер Петков потвърди, че правителството потвърждава ангажимента си за следващата година в бюджета да бъдат отпуснати допълнителни 150 милиона лева за политиките за хората с увреждания. 

Омбудсманът Мая Манолова каза след заседанието: 

“В крайна сметка законът беше върнат, защото наистина от този проект не следва абсолютно нищо, той не отговаря на очакванията на хората с увреждания и ще го преработят“. 

По-рано Националният съвет за интеграция на хората с увреждания разисква проектозакона, чието обществено обсъждане приключи преди дни. Една от протестиращите майки на деца с увреждания Вера Иванова каза за "Хоризонт":

"Ние сме поканени като наблюдатели, нямаме право на глас, ние сме никои, ние, майките просто не трябва да съществуваме. Доколкото имаме информация, много голяма част от предложенията за реформа е излязла от закона, от нещата, които биха били малко по-добри за хората с увреждания. Толкова пъти, по такъв начин ни лъгаха, че в крайна сметка си направиха каквото искат. Всъщност реформа няма, а може би някой малко по-високи интеграционни и нищо повече. Прехвърляне на закони във вид, че нещо се прави, но реално няма нищо". Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 20.01.20 в 06:59