Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов стъклен покрив бави местенето на НС в Партийния дом

Новият покрив на Партийния дом
Снимка: Виолета Ашикова

Поне още една година ще продължи ремонтът на новата пленарна зала на Народното събрание, която трябваше да е готова до края на август тази година. Забавянето се е наложило заради изграждане на стъклен покрив. 

Новата зала ще е преустроена в зала "Света София" в бившия Партиен дом. Ремонтът започна преди повече от две години, но ще продължи още, уточни държавният експерт дирекция "Управление на собствеността" към парламента инж. Николай Бациев. 

Допълнителното забавяне се е наложило заради демонтиране на стария бетонен покрив и изграждането на стъклен. В момента се изгражда металната конструкция, на която ще се монтират специалните стъкла на покрива.

"Около 450-500 квадрата е цялата квадратура на стъкления покрив. Изключително сложен е стъклопакетът. Строителството ще свърши до средата на следващата година, като бъде окончателно предаден обектът. Ще започнат едни процедури по допълнително оборудване в залата", заяви Бациев.

Депутатските банки ще са в 12 реда, разположени амфитеатрално. Столовете са със синя тапицерия - по подобие на тези в Европарламента, и са с механизъм на автоматично връщане към банката.

Ремонтът на залата струва над 24 милиона лева, а само покривът е 300 хиляди лева.

"Допълнителните строително-монтажни дейности не са оскъпили обекта", увери инж. Бациев и уточни, че може да няма налагане на санкции на строителите заради забавянето на строежа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна