Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралският параклис

БНР Новини
Снимка: wikimedia.org

Кралица Изабел I и нейният съпруг, крал Фернандо II, управляват голяма част от днешна Испания дълго и оставят след себе си какви ли не следи – от финансирането на плаванията на Христофор Колумб до поръчките за много и най-различни сгради. Тези постройки се отличават с готическите си елементи, гербове на високопоставени семейства и издялани в стените текстове. Тъй като по това време Испанската империя завладява все повече и повече нови земи, испанските владетели съзнателно започват да строят паметници и здания, които да увековечават величието на империята.

Параклисът в Гранада е една от многото красиви сгради, построени по поръчка на испанските монарси. Той е специален, защото кралица Изабел I и крал Фернандо II са избрали точно тук да бъдат погребани телата им, след като умрат. Надгробната им плоча се пази и до днес. Тя е изработена от флорентинския скулптор Доменико Фанчели през 1517 г. Двамата владетели сякаш спят върху издигнат трапец – кралят е завит с военната си наметка и държи своя меч, а кралицата е в съвсем обикновена рокля, без украса, за да се подчертае нейната скромност и честност. Възглавниците под главите и под краката им също са като истински – ако не ги пипнете, трудно ще познаете, че са от мрамор, а не от плат. Два малки легнали лъва от камък пазят вечния сън на владетелите.

Повече за Кралския параклис и за музея, в който се пази цяла колекция от фламандски, италиански и испански картини от 15-и и 16-и век, можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“, на 4 октомври, четвъртък, от 17 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени