Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания обвини руското разузнаване в кибератаки по целия свят

| обновено на 04.10.18 в 15:36
Снимка: nato.int

Британското правителство обвини руското военно разузнаване, че стои зад най-малко четири големи кибератаки по света. От Националния център за киберсигурност съобщиха, че сред целите са фирми в Русия и Украйна, американската Демократическа партия и телевизионна мрежа във Великобритания.

За първи път Великобритания пряко обвинява руското военно разузнаване за враждебни действия в киберпространството. Външният министър Джеръми Хънт заяви, че Великобритания и нейните съюзници ще покажат на света, че Русия стои зад кибератаките и ще отговорят на опитите за подкопаване на международната сигурност.

Този ход на Лондон е част от кампанията на правителството да изложи на показ действията на тайни организации, които се предполага, че стоят и зад опита за отравяне на Сергей Скрипал в Солсбъри. Особено внимание е отделено на проникването във файловете на Световната антидопинг агенция след забраната на руски спортисти да участват на олимпиадата в Рио де Жанейро. Спомената е и кибератаката, наречена Bad Rabbit, която засегна няколко страни, сред които Русия, Украйна, България, Турция, Германия и Япония.

Според руското посолство в Лондон британските обвинения са "безпочвени" и са част от груба кампания за дезинформация, предаде Ройтерс. "Както стана обичайно, изявлението не е подкрепено от доказателства и поредният елемент от антируската кампания, водена от британското правителство," заявиха от представителството на Москва в Лондон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени