Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата и ГДБОП проверят болници за онкологично лечение

Екипи на ГДБОП проверяват три болници в страната - столичната хематологичната болница "Свети Йоан Павел" и две лечебни заведения в Пловдив и Благоевград

| обновено на 04.10.18 в 21:25
Снимка: архив
Специализираната прокуратура и ГДБОП проверят специализирани болници за онкологично лечение, съобщиха от държавното обвинение. Заради данни за злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни се проверяват документация, доставки, наличности и приложения на скъпоструващи лекарства за терапия и профилактика. От спецпрокуратурата обещават информация за резултатите от проверките след тяхното приключване. 

Едната болница е в София - хематологична "Йоан Павел", която се намира в сградата на Пета градска болница, научи "Хоризонт" от свои източници.  По непотвърдена информация, петима лекари от болницата, сред които и управителя ѝ д-р Небесна Бояджиева, са отведени за разпит заради съмнения на антимафиотите за схеми, според които на определени пациенти са изписвани едни онколекарства, а са прилагани други. Не е ясно дали лекарите са задържани.

Проверка има и в общинската болница по онкология "Свети Мина" в Благоевград. Спецорганите са влезли в болничното заведение след получена оперативна информация. Проверява се както цялата документация за получаване и изписване на лекарствата, така и назначеното лечение на онкоболните пациенти. Има конкретни съмнения за злоупотреби и източване на лекарства от болничното заведение.

Възможните варианти за това са три – чрез водене на мними онкоболни, за които се изписват лекарства, след което се продават; чрез манипулиране на лекарствените дози и чрез вливания на физиологични разтвори, като скъпите медикаменти се спестяват.

Директорът на болницата не е в обсега на проверката, но съдейства за разкриване на престъпната схема, научи „Хоризонт“ от свои източници.

ГДБОП проверява също болница в Пловдив.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна