Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на търговския дефицит на САЩ през август с 6,4% до 6-месечен връх

През август международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се разшири с 6,4% до 6-месечен връх, тъй като много ниската безработица, политиките на по-ниски данъци и на по-високи федерални разходи допринасят за увеличаване на вътрешното потребление, респективно на вноса, докато забавящият се икономически растеж зад граница и силният долар вредят на американския износ.

В рамките на август американският търговски дефицит нарасна с 6,4% до 53,24 млрд. долара от 50,0 млрд. долара през юли и осреднена прогноза на финансовите пазари за дефицит в рамките на около 53,5 млрд. долара, показват данни на Департамента по търговия.

Причина за разширяването на дефицита е нарастването на американския внос с 0,6% до рекордните 261,7 млрд. долара при свиване на износа с 0,8% до 209,4 млрд. долара.

За първите осем месеца на настоящата година търговският дефицит се разшири с 8,3% до 390,0 млрд. долара от около 361 млрд. долара за същия период на 2017-а година и все още има риск да достигне през цялата 2018-а година рекордни за последното десетилетие нива от близо 600 млрд. долара.

Данните на Департамента по търговия показват, че наложените от САЩ високи мита на различни чуждестранни стоки все още не допринасят с нищо за свиване на търговския дефицит. Показателно е, че търговският дефицит през август с Китай (втория най-голям търговски партньор на САЩ) остава висок и в размер на 34,4 млрд. долара. Търговската дупка с Канада (най-големият търговски партньор на САЩ) е в размер на 3,0 млрд. долара, докато търговският дефицит с ЕС е на ниво от 14,9 млрд. долара, а дефицитът с Мексико се повиши с цели 2,3 млрд. долара до 8,7 млрд. долара.

Една от основните причините, поради които търговският дефицит на САЩ продължава да се увеличава, е че американците са в по-добро финансово положение, отколкото потребителите в повечето от останалите държави и с оглед на това харчат повече за по-евтини вносни стоки.

Трябва да се има предвид, че относително малкият търговски дефицит през второто тримесечие допринесе изненадващо с 1,227 процентни пункта към силния растеж на годишния БВП на САЩ с 4,2 на сто. Ако обаче тенденция от юли и август на разширяване на търговския дефицит остане в сила и през септември, това ще се отрази негативно върху американския икономически растеж през третото тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени