Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската полиция смята, че опозиционният саудитски журналист Джамал Хашоги е бил убит

Ердоган заяви късно в неделя, че следи въпроса за съдбата на изчезналия Хашоги

| обновено на 08.10.18 в 10:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви късно в неделя, че следи въпроса за съдбата на изчезналия опозиционен саудитски журналист Джамал Хашоги. По думите му продължават следствените действия кой е влязъл и излязъл от саудитското консулство в Истанбул и летището на града.

Предварителните данни на полицията са, че Джамал Хашоги е бил убит в саудитското консулство в Истанбул, като покушението е било предварително подготвено, след което тялото е било изнесено от дипломатическата мисия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицейски източник.

Ясин Актай, главен съветник на председателя на управляващата Партия на справедливостта и развитието и президент на страната - Реджеп Ердоган, заяви, че наличните до момента данни сочат за убийство.

Според полицията в града изчезналият журналист е влязъл, но не е напускал дипломатическия комплекс. Хашоги влиза там на 2 октомври за оформяне на документи и оттогава е в неизвестност. Турски медии цитират източници в силите за сигурност, според които 15 саудитски граждани, долетели с два самолета, са били в сградата на консулството по време на изчезването на журналиста. Малко след това всички те са напуснали Турция.

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията в убийство и ги нарече „безпочвени“.

Вчера говорителят на Партията на справедливостта и развитието Йомер Челик заяви, че ситуацията около изчезналия журналист и кой е отговорен за това ще бъдат разкрити.

В петък турското външно министерство привика саудитския посланик в Анкара за обяснения по случая. По-късно същият ден саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви, че Рияд е готов да даде разрешение на турските власти да претърсят консулството.

Джамал Хашоги е колумнист на „Вашингтон пост“. Заради страх от репресии от саудитските власти поради критиките си срещу политиката на саудитския престолонаследник от над година той живееше в чужбина.

Не за пръв път критици на властите в Рияд изчезват безследно, но този случай крие потенциал да влоши отношенията между Саудитска Арабия и Турция, които имат различия по редица близкоизточни политически въпроси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна