Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Додик, Джаферович и Комшич влизат в тричленното босненско председателство

| обновено на 08.10.18 в 17:47
Милорад Додик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На състоялите се общи избори в Босна и Херцеговина в надпреварата за избор на членове на тричленното босненско председателство, колективния държавен глава на страната, най-много гласове печелят сърбинът Милорад Додик, мюсюлманинът Шефик Джаферович и хърватинът Желко Комшич. 

Националистическите партии на сърбите, хърватите и мюсюлманите в Босна и Херцеговина ще доминират през следващите 4 години всичките нива на властта в бившата югославска република.

Това показват обявените от държавната избирателна комисия предварителни резултати от вчерашните босненски избори. Изходът от тях ще означава най-вероятно задълбочаване на етническото разделение и забавяне на евроинтеграцията на Босна, посочи Ройтерс.

Република Сръбска, чрез новия си представител в тричленното федерално председателство - Милорад Додик, ще се опита да отхвърли наложения с Дейтънското споразумение международен надзор над управлението на държавата:

"Трябва да изхвърлим върховният представител. Ще се опитам чрез международните си контакти да осигуря подкрепа за това. Знам, че Русия е съгласна. Сърбия и Хърватия също. Остава да се съгласи и Америка, но тук е старата американска администрация, която повтаря рецидивите от миналото. Ще се опитам да напиша и да изпратя писмо на г-н Тръмп и да потърся от него помощ да се махне върховният представител. Вярвам, че ще успея."

В Мюсюлманско-хърватската федерация изборите породиха напрежение. Лидерът на хърватските консерватори Драган Чович, който се обявява за отделяне на двете общности, обвини босненските мюсюлмани, че нарочно са помогнали на конкурента му Желько Комшич да го победи във вота за колективното председателство.

Около 3,3 млн. регистрирани босненски избиратели имаха право на глас на вчерашните избори, на които се избираха общо 4-има президенти, двама вицепрезиденти, пет парламента и 10 кантонални парламента. 

Според наблюдатели вотът е кръстопът, на който ще се определи дали Босна ще продължи пътя си към членство в Европейския съюз и интеграция в НАТО, или ще тръгне назад, дърпана от етническите си съперничества. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна