Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замъкът на Барбароса

БНР Новини
Снимка: wikipedia.org

Хайредин Барбароса бил много известна фигура през XVI век. Османски велможа и адмирал на флота при управлението на Сюлейман I, той наследява след смъртта на по-големия си брат Арудж цял пиратски флот от няколко хиляди души.

Именно като пиратски предводител, се прочува в тогавашна Европа. Нападал кораби, малки рибарски лодки Снимка: wikipedia.orgи галери. Славата му на страшилище се разнесла навсякъде.
Името Барбароса, той и братята му решили да приемат, заради червеникавите си на цвят бради, които напомняли за външния вид на император Фридрих Барбароса, на когото искали да приличат.

От натрупаните богатства при пиратските си набези, Хайредин Барбароса си построил голям замък. Той се намира близо до остров Капри, на около 400 метра надморска височина, на връх Соларо. Скрит е между големи зелени дървета, за да не се вижда от преминаващите плавателни съдове. Изграден е от бял камък, ограден е с дълга стена, има висока цилиндрична кула и наблюдателница. В двора има и параклис с камбанария – легендата разказва, че пиратът Барбароса бил християнин и в детските си години, със семейството си, ходел на църква.

Още за замъка на Барбароса в Капри можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“ на 11 октомври, четвъртък, от 17 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!