Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 екипажа ще участват в рали "България"

Снимка: БГНЕС

Общо 31 състезателни автомобила ще стартират на 49-ото издание на рали "България", което ще се проведе във Варна между 12 и 14 октомври. Организаторите са подготвили изненада за зрителите със специален етап в курорта Албена, където ще са и щабът и сервизният парк на надпреварата.

Ралито ще бъде открито в 18 30 часа от "Морската гара" във Варна, а в 19:00 ч. ще стартира първият автомобил в Албена. Съботният ден ще срещне участниците с 7-километровата отсечка "Аладжа манастир", след което са наред най-дългите спецетапи "Дюлино" и "Козичино"

Следобед рали "България" рестартира с второ минаване на "Аладжа", последвано от етапа "Аврен", където ще е и 3-километровата макадамова отсечка. Този етап също ще се кара два пъти, но второто минаване ще е на фарове, уточни Александър Ковачев - спортният директор на ралито. В неделя екипажите ще се изправят пред две последователни минавания на етапите "Бялата вода" и "Виница". Награждаването ще се проведе в неделя следобед в Албена, като официалните резултати трябва да са готови към 17:00 ч.

В тазгодишното издание на една от най-престижните надпревари у нас ще вземат участие 31 състезателни автомобила, включително лидерите в генералното класиране на българския рали шампионат екипът Мирослав Ангелов - Недялко Сивов. Публиката ще може да се наслади и на участие на ветераните Димитър Илиев и Крум Дончев. Двамата ще участват като отбор със своя Мицубиши Лансер Ево 9. Те са най-успешните българи в историята на това рали, като и двамата са го печелили по два пъти.

Състезанието остава част от календара на Европейския Трофей, но поради неуредиците около неговата подготовка точки за този шампионат няма да бъдат присъждани. Подробностите от президентът на автомобилната федерация Владимир Илиев

Цялата организация на най-авторитетното българско рали е построена по стандартите на ФИА, а това е направено с цел ралито да запази мястото си в ERT догодина, когато започналата като Златни пясъци и преименуваната на пет пъти надпревара ще отбележи 50-годишнината си.

По тази тема разяснение внесе и членът на УС на централата Николай Златков




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени