Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските щати Флорида и Алабама се готвят за урагана Майкъл

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените щати ураганът Майкъл се усили и се очаква, че може да се превърне в един от най-големите урагани, преди да стигне до Флорида в средата на седмицата, предаде Асошиейтед прес.

Скоростта на ветровете надхвърли 178 км/ч в нощта срещу вторник, съобщи Националният център за ураганите на САЩ. Бурята ще се задържи 2-3 дни над Мексиканския залив, който има висока температура на водата и благоприятни условия за засилването ѝ.

Поради големите размери на урагана, който носи и проливни дъждове, се очакват наводнения. Във Флорида са издадени заповеди за задължителна евакуация на бариерни острови, мобилни жилища и ниско разположени райони. В 35 района там е обявено извънредно положение, както и в съседния щат Алабама.

От посолството ни във Вашингтон препоръчват на българските граждани в застрашените райони да спазват указанията на местните власти.

При необходимост сънародниците ни могат да се обаждат на телефони: 387-5770 и 387-0174, с код за набиране +1 (202). Могат също да поискат съдействие от най-близкото представителство на друга държава-член на ЕС или в най-близкия пункт на Червения кръст.

Очаква се бурята да донесе нови дъждове и в щатите Северна и Южна Каролина, които все още се възстановяват от урагана Флорънс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна