Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките от палатковия лагер ще продължат с протестите до приемането на законите за хората с увреждания

Според тях премиерът Борисов е отговорен за липсата на реформи

| обновено на 09.10.18 в 17:11
Снимка: БГНЕС


План за изготвяне на законите за хора с увреждания подписаха представители на протестиращите майки и министрите на финансите и на труда и социалната политика.

Под плана сложиха подпис и представителните организации на хората с увреждания. Това, което се предвижда, е на 17-и октомври, правителството да приеме Закона за хората с увреждания, а до средата на декември той да бъде приет от парламента заедно с пакет за Личната помощ, изработен от омбудсмана Мая Манолова.

От началото на следващата година интеграционните добавки се заменят с месечна финансова подкрепа, която ще е петстепенна и ще е процент от линията на бедност, като ще зависи и от процента на увреждане.

Най-много, 57 на сто от линията на бедност, ще получават хората с 90 на сто степен на увреждане и с чужда помощ.

Практически Законът за личната помощ на Мая Манолова ще започне да се финансира от 1-ви септември на следващата година. До тогава трябва да се разработи оценката, по която ще е ясно какви часове ще се финансират като услуга, но е поставен лимит - месечно не повече от 168 часа или 8 часа дневно ще се финансират за лична помощ.

Майките на деца с увреждания декларираха, че няма да спрат протестите си до приемането на законите от НС. 

Майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред сградата на Народното събрание планират нов протест за утре. Те ще се съберат в 17.30 часа пред сградата на правителството.

Според майките от движението "Системата ни убива" премиерът Бойко Борисов е отговорен за липсата на реформи. Според Фейсбук страницата на протеста ще се търси отговорност от министър-председателя за поетите от него и неизпълнени ангажименти. Призивите към Борисов са да излезе и да обясни какво пречи да се направят реформите, както и да спре да заблуждава обществото, да спре да раздава пари на калпак и да противопоставя граждани срещу граждани.

Междувременно от социалното министерство заявиха за "Хоризонт", че в работните групи усилено се правят корекции в законопроекта за хората с увреждания. Очаква се документът да е окончателно готов до края на следващата седмица, след което да бъде приет от правителството. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна