Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът запорира имущество за 3,2 милиона лева на Ценко Чоков

| обновено на 10.10.18 в 18:57
Ценко Чоков
Снимка: БГНЕС

По искане на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) съдът запорира днес имущество за 3,2 милиона лева на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков, обяви председателят на комисията Пламен Георгиев.

Искането е заради обвинението на Чоков от май 2016 година, че е ръководил престъпна група за лихварство. По него той беше оправдан на първа инстанция, но по другите - отвличане, побой и палеж на автомобил, беше осъден на четири и половина години затвор.  Присъдата си чу на легло в съдебната зала, заради здравословните си проблеми. Пак заради тях от известно време е под домашен арест  - в жилище в София, за което Георгиев не знаеше дали е сред запорираната собственост на Чокови:

“153 имота общо са запорирани - на г-н Чоков, на неговата съпруга и на синовете им. Освен земеделски имоти, апартамент в София, както и автомобили на синовете му и на него самия“.

Шефът на Антикорупционната комисия коментира  и проверката на имуществото на бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, подсъдими  по делото за продажба на дялове в електроразпределителното дружество EVN. При Трайков проверката приключи и той вече е със запорирано имущество за над два милиона и 300 хиляди лева. Срокът да внесе документи, с които да обясни произхода им изтече, но:

“Молбата ми е чрез вас да се получи това послание и да постъпят съответните документи и доказателства и ние ще ги вземем“, призова Трайков Пламен Георгиев.

След друг призив, но към Симеон Дянков - да се свърже с комисията - това вече е факт. Той се обадил. Предоставил исканите документи за имуществото си и даже “ми изпрати един есемес, в който казва, че колегите са много добри професионалисти“, разказа шефът на Антикорупционната комисия.

Обезпечителните мерки са във връзка с обвинението на Чоков за лихварство. По обвиненията за отвличане, побой и палеж на автомобил той беше осъден на 4,5 години затвор от Специализирания наказателен съд. Запорираната сума е върху цялото движимо и недвижимо имущество на фамилията Чокови, каза още Георгиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени