Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните борси последваха кървавата баня на Уолстрийт, американските фондови фючърси продължават да се понижават

Световните фондови пазари последваха драматичния снощен срив на Уолстрийт, като азиатските акции се понижиха по време на търговията в четвъртък към 19-месечни дъна, последвано от негативен старт и на европейските борси.

Общият индекс MSCI на азиатско-тихоокеанския регион се понижи с близо 4%, достигайки най-ниско ниво от март 2017-а година. Японският индекс Nikkei се раздели с 3,89% от стойността си, докато основният китайски индекс Shanghai Composite се срина с 5,22% до 4-годишно дъно, отбелязвайки най-сериозна дневна обезценка от февруари 2016-а година насам. Най-драматичен спад от 6,31% отчете индексът на Тайванската борса.

Европейските борси също стартират днешната търговия със солидни загуби, като общият индекс Stoox Europe 600 се понижава с 1,23% до 20-месечно дъно (най-ниско ниво от декември 2016-а година насам), германският DAX - с 0,75%, френският CAC40 - с 1,08%, британският FTSE100 - с 1,2% и италианският MIB - с 1,22%.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекса остават на негативна територия и по време на извънборсовата търговия в четвъртък. Фючърсите на DJIA се понижава с нови над 150 пункта (понижение с 0,63%), на S&P500 - с 0,53% и на Nasdaq100 - с 0,42%.

Допълнителен негативен фактор за поведението на световните борси оказва изявление на изпълнителния директор на МВФ - Кристин Лагард, че пазарната оценка на фондовите борси е "прекалено висока".

Ескалиращото напрежение на пазарите на акции се пренесе и на стоковите борси и в частното на петролните пазари.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември се сринаха в сряда вечерта с 2,4%, а фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември - с 2,2%. Ценовият спад остава в сила и по време на търговията в четвъртък, като американските петролни фючърси се понижават с 1,1% към 72,35 долара за барела, достигайки по-рано през деня дъно около 71,80 долара (най-ниско ниво от 26-и септември насам). Фючърсите на петрола сорт брент пък се понижават с 1,12% към 82,15 долара, достигайки за кратко дъно около 81,35 долара за барел (най-ниско ниво от 27-и септември).

За рязкото понижение на цените на черното злато допринасят и оповестени късно снощи данни на Американския петролен институт (API), според които петролните складови запази в САЩ са нараснали през седмицата до 5-тио октомври с цели 9,7 млн. барела до 410,7 млн. барела, надвишавайки съществено прогнозите за по-скромно увеличение с около 2,6 млн. барела.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна