Финансов ураган от четвърта степен премина през Уолстрийт подобно на урагана Майкъл, който връхлетя щата Флорида

Доналд Тръмп обвини Федералния резерв за кървавата баня на Уолстрийт

Подобно на урагана Майкъл от четвърта степен, който удари късно вечерта в сряда щата Флорида, пазарът на акции на Уолстрийт също се оказа засегнат от мощна финансова буря, като основните фондови индекси се сринаха с между 3% и 4%, отбелязвайки най-солидни понижения в рамките на една единствена сесия на търговия от месеца февруари насам.

В основата на паниката, която обхвана борсите в САЩ, стоеше растящата доходност на американските дългосрочните държавни облигации, която подсили инвеститорските очаквания за нови многократни повишения на основните лихви от страна на Федералния резерв в рамките на следващите 12 месеца.

Инвеститорите също така се притесняват, че освен растящите реални лихви, негативно влияние върху корпоративните печалби в бъдеще ще окаже и оставащото в сила търговско напрежение между САЩ и Китай. Ураганът от четвърта степен Майкъл, който навлезе снощи в щата Флорида, също допринесе за ескалиралата несигурност на финансовите пазари.

Индексът DJIA приключи търговията в сряда със загуба от цели 831 пункта (спад с 3,15%), а широкият индекс S&P500 се срина с 3,29%, като това беше тяхното най-слабо представяне от 8-и февруари насам.

Най-сериозно пострада индексът Nasdaq Composite, който се раздели с цели 4,08% от стойността си, отбелязвайки по този начин най-драматично понижение от 24-ти юни 2016-а година насам. В основата на този спад стояха агресивните разпродажби на акциите на технологичните компании, като акциите на Microsoft се понижиха с 5,4%, на Apple Inc. - с 4,6%, на Intel - с 3,8%, на Twitter - с 8,5%, на Netflix - с 8,4% и на Amazon.com - с 6,2%.

Драматичният спад накара редица инвеститори и анализатори да започнат да се питат, дали вече не е приключил продължилият цели девет години т.нар. "бичи" пазар - пазар на постоянно поскъпване на акциите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Федералния резерв за кървавата баня на Уолстрийт в сряда. "Смятам, че Фед прави грешка", отбеляза Тръмп пред репортери и добави: "Смятам, че Федералният резерв се държи като луд, затягайки прекалено лихвите".

Относно самото поведение на фондов пазар той отбеляза: "Всъщност това е пазарна корекция, която очаквахме от дълго, дълго време. Но аз наистина не съм съгласен с това, което прави Фед".Още от категорията

Пекин планира намаляване на данъчната тежест, допринасяйки за силен ръст на китайските акции

В понеделник акциите на китайските компании поскъпнаха силно за втора поредна сесия на търговия на фона на обещанията от страна на властите в Пекин за допълнителни стимули, включващи и по-нататъшно отслабване на дълговата тежест на домакинствата. Агенция "Блумбърг" цитира детайлен план на китайското правителство за намаляване на данъка върху..

публикувано на 22.10.18 в 11:42
Росен Бъчваров

Росен Бъчваров: Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчетените обороти

Около 330 млн. лева губи хазната годишно от неотчитане на обороти, съобщи в предаването "Хоризонт до обед" говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.  По думите му - срокът за въвеждане на новите правила за касовите апарати, според които продажбата ще се отчита пред данъчните до пет минути по електронен път, е напълно..

публикувано на 22.10.18 в 11:15

Fiat Chrysler продава поделението си за авточасти за 6,2 млрд. евро

Fiat Chrysler Automobiles NV обяви в понеделник, че се е съгласил да продаде своя бизнес за автомобилни части Magneti Marelli на японската компания Calsonic Kansei Corp. за 6,2 млрд. евро, съобщава агенция MarketWatch. Calsonic Kansei е собственост на американския инвестиционен фонд KKR & Co., който през миналата година придоби японския..

публикувано на 22.10.18 в 11:03

Италианското правителство очаква ЕК да отхвърли проектобюджета на страната

Властите в Рим очакват Европейската комисия да вземе за пръв път в нейната история решение да поиска от дадена държава - членка да преразгледа своя проектобюджет, съобщи през уикенда правителствен източник, цитиран от Ройтерс. Комисията критикува яростно безпрецедентното нарушаване на фискалните правила на ЕС по отношение на бюджетния план на..

публикувано на 22.10.18 в 10:46

Бинесът смята, че наредбата за касовите апарати не е прецизирана

Новите изисквания за касовите апарати ще доведат до нова тежест за бизнеса, а текстовете в наредбата не са прецизирани достатъчно  - така финансовият директор на Българската стопанска камара Станислав Попдончев обобщи в предаването "Преди всички" основните притеснения на фирмите: "С наредбата се въвежда допълнителна административна тежест. По..

публикувано на 22.10.18 в 09:41

Заплащането на нощния труд трябва да стане функция на минималната заплата, смятат от КТ "Подкрепа"

Нощният труд трябва да стане функция на минималната заплата, каза в предаването "Преди всички" Здравчо Здравчев – председател на Национална федерация "Техническа индустрия, наука и информатика" в КТ "Подкрепа" преди днешния Съвет за тристранно сътрудничество: "Ние предлагаме вече да бъде функция от минималната работна заплата, като нашето..

публикувано на 22.10.18 в 08:40

Очаква се представяне на проекта за държавен бюджет за следващата година

Очаква се Финансовото министерство да представи проекта на държавния бюджет за догодина пред правителството и Съвета за тристранно сътрудничество.  Също днес се очаква проектобюджетът на Здравната каса да бъде обсъден от Надзорният ѝ съвет.  В интервю за "Хоризонт" вчера депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова..

публикувано на 22.10.18 в 07:54