Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

М. Виденова: Ръст от 1% има при търговията на дребно, а при търговията на едро - намаляване

Близо 19 % от компаниите в България имат висок риск от задлъжнялост, съобщи Милена Виденова - управител на българския клон на една от големите компании за кредитно застраховане. У нас случаите на обявяване в несъстоятелност са по-малко през 2017-та спрямо година по-рано, но региона на Централна и Източна Европа тенденцията е обратната. Най-вероятно в България също скоро ще видим ръст на броя на компаниите, които ще обявят несъстоятелност, защото задлъжнялостта продължава да расте.

Анализът обхваща 401 000 компании, а близо 75 000 от тях са с висок риск от задлъжнялост, обясни Милена Виденова и представи промяната на ситуацията по сектори:
"Търговия на дребно имаме лек ръст от 1%, а при търговията на едро - по-скоро има намаляване".

Виденова обърна внимание, че понякога законодателните промени могат изцяло да пренаредят един бизнес сектор:
"Както беше с търговците на ток - 150%, а после на 100 падна. Не могат да намерят или излизат от пазара. А сега за горивата се очаква да влезе в началото на годината нов закон".

Сравнително бързият ръст на възнагражденията кара компаниите да се задъхват.
"За България е особено явно, защото ние тръгваме от по-ниска база и това дава натиск".

По-високите заплати обаче не водят до сериозно увеличаване на производителността на труда, което създава проблем за компаниите, допълни Виденова.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени