Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция освободи американския пастор Андрю Брънсън

| обновено на 13.10.18 в 02:00
US пасторът Андрю Брънсън (в средата) маха, докато напуска затвор в Измир на 25 юли, след като турски съдия промени мярката му за неотклонение на домашен арест.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самолет с оказалия се в епицентъра на скандал между Анкара и Вашингтон американски пастор Андрю Брънсън на борда си отпътува от летището в Измир снощи, съобщи очевидец, цитиран от "Ройтерс".

Андрю Брънсън ще пристигне в Германия, където ще остане там два дни, а след това ще замине за САЩ, каза адвокатът му Исмаил Джем Халавурт. Американски сенатор потвърди, че Брънсън е на борда на военен самолет, пътуващ за Германия, предаде ДПА. От Белия дом също съобщиха, че Брънсън ще кацне в базата "Андрюс" в Мериленд около обед.

Турският съд в петък постанови присъда от три години затвор за американския пастор Андрю Брънсън, които обаче той вече е излежал, предаде Ройтерс.

Решението на съда означава, че Брънсън ще бъде освободен от домашен арест, забраната му за напускане на страната ще бъде вдигната и той може да се завърне в Съединените щати. Задържането на пастора евангелист обтегна сериозно отношенията между Анкара и Вашингтон, като администрацията на президента Тръмп дори наложи санкции на Турция.

Брънсън бе задържан след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г. по обвинения, че действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара вини за организатор на пуча. Пасторът, който от 20 години живее в Турция, действал още в полза на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), а извършвал и шпионаж с политически или военни цели, твърди турската прокуратура. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 35 години затвор.

Задържането на пастора влоши отношенията между САЩ и Турция, като Вашингтон наложи санкции спрямо турски министри за случая и заплаши, че ще наложи още, ако Брънсън не бъде освободен. Доналд Тръмп удвои митата върху стоманата и алуминия за Турция.

През юли турски съд промени мярката на отклонение на Брънсън на домашен арест. 

„Вашингтон пост“ и телевизията Ен Би Си нюз съобщиха в четвъртък, позовавайки се на неназовани източници, че САЩ и Турция са постигнали сделка за освобождаването на евангелисткия пастор.

Вицепрезидентът Майк Пенс обаче не потвърди съществуването на такава сделка.

През ноември в Съединените щати предстоят избори за членове на Конгреса и президентът Доналд Тръмп засили настояванията за освобождаване на пастора. Евангелистките общности традиционно гласуват масово за Републиканската партия.

Тръмп написа в "Туитър", че Брънсън скоро ще бъде у дома и е работено много сериозно за освобождаването му. Американският адвокат на Брънсън благодари на президента, на членовете на Конгреса и дипломатическите лидери, които са оказвали натиск върху Турция, за да осигурят освобождаването на пастора. "Това е сериозна победа за Брънсън и семейството му", допълва Джей Секулов. 
След обявяването на решението турската лира поскъпна с около 1,5% на валутните пазари.
На два пъти наскоро турският президент Реджеп Ердоган заяви, че съдебната власт в страната е независима и той не може да издаде разпореждане пасторът да бъде освободен, което подхрани прогнозите, за подобно развитие на казуса


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени