Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпада подоходният критерий за новата помощ за деца сираци без право на наследствена пенсия

| обновено на 12.10.18 в 11:16
Снимка: БТА

След консултации между управляващите, финансовото министерство и премиера Бойко Борисов депутатите окончателно решиха да отпадне подоходният критерий при получаване на новата социална помощ за деца сираци, които нямат право на наследствена пенсия. До гласуването се стигна след продължителни спорове и временно прекратяване на пленарното заседание. 

Близо час управляващи и опозиция спориха дали подоходният критерий да важи само за кръглите сираци, или да отпадне за всички засегнати деца, които не получават наследствена пенсия заради липсата на съответния изискуем осигурителен стаж на починалия родител. 

Депутатите от БСП Георги Гьоков и Виолета Желева изказаха своето мнение:

"Само не ви чух да направите сметка за това колко е издръжката на едно дете".

"И какво правим? Поставяме един сирак срещу друг сирак".

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС също подкрепи левицата.

"Да търсим справедливостта в еднаквите права. Едни и същи деца с един родител имат право на месечна надбавка без подоходен критерий, абсолютно същите деца в същия закон, когато трябва да получават тази нова месечна помощ, трябва да имат подоходен критерий. Е, това ми обяснете как се случва".

Председателят на бюджетната комисия, депутат от ГЕРБ, Менда Стоянова настоя да се прави разлика между наследствена пенсия и социална помощ и аргументира оставянето на подоходния критерии за отпускането на новата социална помощ.

"Имаме деца сираци, чиито родители са милионери. И на тях ли трябва да даваме социална помощ? Да черпим от онзи социален фонд, който ние го кътаме за най-бедните".

Заради напрежението в залата заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска отлагане на гласуването на точката и последваха спешни консултации и временно прекъсване на заседанието. Малко по-късно решението обяви лично той.

"Ние ще подкрепим текста, с който ще се даде възможност да се въведе помощ за всяко едно дете, което е сирак".

Така 5600 деца, които попадат в обхвата на закона, ще получават от началото на следващата година новата социална помощ, независимо от доходите в семейството или в това на настойниците им. Размерът ѝ ще се определя  в държавният бюджет.

Омбудсманът Мая Манолова приветства решението на парламента за отпадане на подоходния критерий за помощта за децата сираци. „Може да изглежда малка тази победа, но за мен е огромна, защото се връща справедливостта и достойнството на децата и на техните останали живи родители“, каза тя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна