Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Пазарджишкото възрожденско училище“ беше открита в регионалния исторически музей

Снимка: БУЛФОТО

В централната сграда на регионалния исторически музей в Пазарджик бе открита изложбата „Пазарджишкото възрожденско училище“. Тя е посветена на две годишнини - 195 години от откриването на първото обществено килийно училище и 170 години от откриването на първото девическо училище в града.

Изложбата е изградена от ценни образци на българската възрожденска литература  – ръкописи, старопечатни книги, щампи, литографии.

Подбраните старопечатни книги са подредени тематично: учебно-педагогическа литература - буквари, граматики, помагала за ученици и учители,  които показват тогавашната методика на обучение, както и религиозна книжнина и научна литература.

Сред тях са ръкописна  книга „ дамаскин“ от 1790 г., първото печатно издание на „История славянобългарска“ от 1844 г.,  личният екземпляр на Стефан Захариев на първото издание, което описва историята на Татар-Пазарджишката кааза.

В изложбата до 2 ноември могат да се видят и църковни експонати - свещено евангелие от 1841 г.,  християнски кръст и ритуални съдове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени