Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато вокалният фънк e DUWENDE

| обновено на 14.10.18 в 10:30
Duwende
Снимка: jaymethorntor.com

В „Акапела с Крис и Кос”, седмичната рубрика в предаването "Джем сешън", тази седмица ви срещаме с музиката на американската група DUWENDEЩе търсим онова вдъхновение, онова емоционално състояние при създаването на изкуството, което човек не може да назове, но го усеща. Дуендето. Eдно усещане, което не може да се опише, да се разкаже, но това е смисълът - да може да се изпее, а пък ако е на няколко гласа, още по-добре!

Крис: DUWENDE - така се казва групата, която ще представим днес. Американци?

Кос: Да, те съществуват от няколко години, може би някои от слушателите са попадали на техни записи в Интернет. Те са мултирасова група, също разпределени като гласове са много интересни: шестима са общо - една жена и петима мъже. Единият от мъжете е бийт боксер, той е азиатец, имаме двама цветнокожи и трима бели.

Крис: Много е интересен този формат - една жена с петима мъже. Аз лично не се сещам за друга такава вокална група... 

Да, аз също не мога да се сетя. Те използват много добре в своите аранжименти цвета на всеки един глас и характерното присъствие на всеки певец. Дамата доста умело покрива височините, доста пъргаво и виртуозно. Мъжете, особено цветнокожите, са много навътре в соул звученето, в поп, дори ще чуем един кавър на Майкъл Джексън, където те солират. Палитрата е страхотна.

DuwendeКрис: Защо избра точно тази песен?

Кос: Това е, мисля, първото изпълнение на тази група, на което аз попаднах преди няколко години. Много е трудно който и да е изпълнител да направи кавър на толкова известна, толкова добре изпълнена и толкова силно заредена песен в оригинал, каквото е и цялото творчество на Майкъл Джексън. Те са успели първо да усвоят тази специфична енергия, която той притежава в своите изпълнения и да я предадат само с гласове, само с бийт бокс; този мощен ритъм отдолу, който е в т-нар. "ритмична секция" в групата - баса и бийт бокса, които са изключително добре слепени и сработени, виртуозното соло на единия от певците. Просто това грабва веднага и е заявка, че групата е качествена, че изпълнението и аранжимента са изключително качествени.

Крис: Човек няма как да не се замисли точно за перфектната музикална перкусия...

Кос: Изключителен е техният перкусионист, както казахме той е азиатец. Всъщност това е тенденция - най-добрите музикални бийт боксери в света са от азиатски произход, те може би имат заложена тази прецизност, която е нужна за всеки перкусионист, независимо дали е бийт боксер или истински барабанист. В този случай това момче наподобява в звука си този осемдесетарски характерен саунд на дръм машината, която се използва в много от поп песните тогава. (...)

Цялото интервю и музиката на Duwende чуйте в звуковия файл.
Снимка

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени