Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Петковден православната църква почита паметта и делото на Света преподобна Параскева

| обновено на 14.10.18 в 18:32
Снимка: www.pravoslavieto.com

На Петковден православната църква почита паметта и делото на Света преподобна Параскева, считана за закрилник на дома и семейството.

Десетки миряни отправиха молитви към светицата, считана за закрилник на дома и семейството. Снощи в столичния храм "Света Петка" беше посрещната одеждата на светицата. Частицата от дрехата ѝ ще бъде съхранявана в специално ковчеже и остава за постоянно поклонение в старинната църква, обясни белоградчишкият епископ Поликарп: "Дреха, която е покривала светите мощи на Света Петка".

Света Параскева е наричана от нашия народ и Петка Българска, защото в превод името ѝ означава петък. Родена е в българско семейство в град Епиват в Източна Тракия. Още като млада избира да отдаде живота си в служба на Бога, разпродава цялото си имущество на бедните и заминава в дълго отшелничество в пустинята в Палестина. Връща се в родния си край след години и прекарва остатъка от живота си в манастир.

След смъртта ѝ мощите ѝ извършвали многобройни чудеса и носели изцеление за всички болести. През вековете те са съхранявани в Търново, Видин, Белград и Истанбул. Днес мощите на Света Петка почиват в катедралата в град Яш в Северна Румъния. Житието на светицата е подробно описано от патриарх Евтимий.

Празникът е наричан още Зимен Петковден и бележи края на земеделската работа и настъпването на зимата. Дните от Петковден до Димитровден се считат за "мръсни" и "нечисти". Според народните вярвания в този период са забранени шумните веселби и не бива да се шие.

Десетки миряни отправиха молитви към светицата, считана за закрилница на дома и семейството:

“Нося името на празника“, “Българска светия“, “На този ден съм се родила. Няма как да не я почитам за здраве, за благоденствие на децата и за мир и разбирателство в семейството“. 

Снощи в столичния храм "Света Петка" беше посрещната одеждата на светицата. Частица от дрехата й остава за постоянно поклонение в старинната църква, обясни Белоградчишкият епископ Поликарт: 

"Дреха, която е покривала Светите мощи на Света Петка", поясни той. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна