Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дупница изградиха приют за безстопанствени коне

Снимка: БГНЕС

Освен приют за кучета община Дупница изгради и приют за безстопанствени коне. През цялата година те тормозят шофьорите по крайградските пътища и живеещите в най-големия квартал на града – жилищен комплекс “Бистрица“, казаха от администрацията.

До дни се очаква разрешителното от Областната агенция по контрол на храните за пускане на приюта за коне.

Кирил ФалинПриютът се намира над жк "Бистрица" и беше изграден след множество сигнали и проблеми със свободно движещи се коне в жилищните квартали и по уличното платно, както и сигнали за унищожена реколта от страна на земеделски производители. В приюта ще бъде назначен работник за залавянето на животните, установени в неразрешени зони и места и гледач. При всеки сигнал конете ще се прибират и собственикът, за да си ги получи, ще трябва да плати санкция, като глобата е в размер от 100 до 500 лева, плюс начислена сума за времето за престой на животното в приюта. 

Девет акта на собственици на животни са съставени само за септември тази година от контролното звено към Общината. Седем от тях са на животновъди за свободно и безнадзорно пускане на коне в района на жк "Бистрица", както и на пътя между градския парк "Рила" и село Бистрица и около квартал "Ценеви" на изхода за Кюстендил. Глобата за собствениците им е до 500 лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!