Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Неофит посреща 73-тия си рождения ден в Троянската света обител

| обновено на 15.10.18 в 12:45
Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит посреща 73-тия си рождения ден в Троянската света обител. Там той ще беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Троян“.

За рождения ден на Негово светейшество патриарх Неофит пристигнаха почти всички български митрополити, много официални гости и православни християни. Патриарх Неофит присъства на Божествената света литургия, която беше отслужена за неговия рожден ден. Тя се водеше от Великотърновския митрополит Григорий.

След службата Видинският  митрополит Даниил отправи поздравленията към Негово светейшество от името на митрополитите.

Кметът на Троян Донка Михайлова връчи отличителните знаци на града, с които удостои патриарх Неофит със званието „Почетен гражданин на Троян“. От своя страна Негово светейшество благодари за отправените пожелания и каза, че Троянският манастир е „на сърцето му“, защото оттук започва монашеският му път. След това Негово светейшество освети ремонтираното основно Антимово крило на светата обител, което е най-старото. То е построено през 1835 г. В него са отсядали най-високите гости на Троянския манастир, сред които българските царе Фердинанд и Борис, патриарси и митрополити.

По-рано игуменът на Троянския манастир Величкият епископ Сионий посочи, че празникът не е само личен за българския патриарх: 

"Един празник за всички тези, които са негови духовни чада. За всички миряни ден, в който молитвено ще отправим към Бога взор за здравето, благоденствието, радостта и за духовни сили на Първосветителя на родната ни църква".

Главният секретар на Светия синод епископ Герасим призова всички, които желаят, да изразят уважение към Негово светейшество да вземат участие в дарителската кампания за набиране на средства за закупуването на апарат за болница „Шейново“. Устройството е необходимо за диагностициране на кръвозагуба при пациенти с тежки усложнения. 

„Това ще бъде третата успешна кампания, инициирана от отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийската митрополия. През изминалата година съвременна апаратура, закупена със средства от бюджета на църквата и дарения на граждани, беше подарена на детските отделения на лечебните заведения „Пирогов“ и ИСУЛ, каза главният секретар на Светия синод епископ Герасим.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени