Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IT-секторът в търсене на нови специалисти


IT-секторът търси нови специалисти. Борса в Пловдив днес трябва да срещне желаещите и фирмите.

Ивайло от Техническия университет и Светослав от СУ нямат съмнение, че това е нещото, което искат да правят. И двамата си търсят работа в сектор, в който стартовата заплата гони 3000 лева. Според тях с тази професия не е задължително да отидеш в чужбина, но е голям плюс да работиш за чужда компания.

Работа по големи проекти са част от плюсовете за работа в международна IT-компания, обяснява представител от български клон на фирма:

„Достатъчно добри квалифицирани IT-специалисти няма много. В същото време има доста навлизащи чуждестранни компании, които започват с търсенето на IT-специалисти на пазара. Има нужда от хора, защото самият бизнес се разширява“.

Фирмите запазват и високите си изисквания, потвърждава и Николай, който работи за клон на международна фирма за домакинска техника, която сега търси IT-специалисти за умните си домакински уреди. Има повече работа и това е причината да търсим повече хора, казва Николай.

Обучени и така станали популярни „хакатони“ също са в арсенала на големите компании за търсене на хора. За останалите в сектора остава доброто заплащане и добрите условия за работа. А фирмите си „крадат“ кандидатите, потвърждава и Павлина от компютърна фирма.

Данни на Евростат от юли показват, че 70% от фирмите в България не намират хора. 38 процента от фирмите казват, че липсват кандидати, за 24 процента – кандидатите нямат т.нар. "твърди умения". Повечето обаче споделят, че при срещата си с потенциален кандидат за работа най–важни са уменията, а не дипломата. Според тях дори и човек, който не учел за IT-специалист,  а сам се е образовал, дори като хоби, може да си намери работа в тази сфера. Достатъчно е само да отговори правилно на въпросите и да го харесат, обясняват от компаниите.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна