Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова премиера, министрите и депутатите да запазят радиомълчание за самолетите

Каракачанов нарече „несериозна“ идеята за наем на самолети за ВВС

| обновено на 15.10.18 в 12:10
Държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния караул по случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили.
Снимка: БГНЕС

В навечерието на 16-и октомври, денят, в който българската авиация ще отбележи 106 години от първия боен полет, президентът румен Радев пожела сила и вяра в по-доброто бъдеще на българските ВВС, но не пожела да коментира състоянието на ВВС. Той призова премиера, министрите и депутатите да запазят радиомълчание докато тече работата на комисията по избор на нов тип боен самолет за българските ВВС. 

„Българските военновъздушни сили не са само стожер на националната сигурност. Те са извор и школа, доказана школа по родолюбие, патриотизъм, чест и достойнство. Има много неща, които мога да ви кажа, но в авиацията има един много хубав термин - радиомълчание. Аз призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки“.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов идеята за наем на самолети за ВВС и я нарече „несериозна“, защото скоро нямало да бъдат доставени тези, които избираме.

„Това не е rent a car - отиваш в гаража на фирмата, наемаш автомобил, качваш се и караш. Ние си имаме авиация, която трябва да поддържаме. Подготовката на пилотите е две години. Какво значи под наем да си вземем самолети - това не го приемам за сериозно“. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна