Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките и средните предприятия могат да ползват ваучери, за да наберат капитал през фондовата борса

Снимка: архив

30 ваучера на стойност 50 000 лева са достъпни за малките и средни предприятия, за да наберат капитал през фондовата борса. За да получат парите, компаниите трябва да наберат поне 500 000 лева капитал от борсата, обясни зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Ваучерната схема е разработена съвместно с Агенцията за малки и средни предприятия и Българската фондова борса.

По схемата са осигурени 1 500 000 лева, а за да се възползват от тях, компаниите трябва да обявят обществена поръчка за инвестиционен посредник - обясни Александър Минев от Агенцията за малки и средни предприятия:

"9 месеца имат за набиране на капитала на борсата. Трябва да съберат поне 500 000 лв., за да бъде процедурата обявена за успешна и, след приключването, борсовият посредник да си получи тези 50 000 лв., които ние ги даваме".

Депутатът Делян Добрев обясни, че очаква индивидуални инвеститори да проявят интерес към новите компании на борсата. Хората с доход над максималния осигурителен праг, които Добрев определи като "средна класа" са над 100 000:

"Ако включим и групата около - малко под - максималния осигурителен праг - тези лица ще станат 200 000".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна