Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската православна църква прекратява връзките си с Вселенския патриарх

Руският патриарх Кирил
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светият синод на Руската православна църква прекратява всякакви връзки с Вселенския патриарх. Това съобщи ръководителят на отдела за външни църковни отношения на синода, Волокаламският митрополит Иларион.

Решението беше взето на продължило няколко часа заседание на синода в беларуската столица Минск под ръководството на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Това е отговорът на Руската православна църква на действията на вселенския патриарх Вартоломей. Миналата седмица той призна независимостта на наричаната от Москва неканонична и разколническа Украинска православна църква на Киевския патриархат.

На предишното си заседание през септември в московския Даниловски манастир Синодът обяви, че прекратява да споменава името на Вселенския патриарх по време на богослуженията в руските храмове и преустановява епископските събирания и богословския диалог. Тогава беше оставена възможността за съвместни богослужения с Вселенската патриаршия, която възможност отпада с днешното решение на Руската православна църква.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна