Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетният дефицит на САЩ скочи до 5-годишен връх от 779 млрд. долара

Само в рамките на финансовата 2018-а година, приключила на 30-ти септември, бюджетният дефицит на САЩ се разшири с цели 113 млрд. долара до 779 млрд. долара, достигайки най-високо ниво от финансовата 2012-а година насам, показват данни на Министерството на финансите.

Основна причина за силното разширяване на дефицита оказа нарастването на държавните разходи със 127 млрд. долара, или с 3,2% спрямо година по-рано, като в същото време правителствените приходи се повишиха с едва 0,4%, или със скромните 14 млрд. долара. Разходите за цялата отминалата финансова година достигнаха 4,11 трлн. долара при приходи за 3,33 тлрн. долара.

Като процент от БВП, бюджетният дефицит на САЩ за отминалата финансова година нарасна до 3,9% от 3,5% за фискалната 2017-а година, достигайки най-високо ниво от финансовата 2012-а година насам.

Само в рамките на септември, финансовото министерство отчете бюджетен излишък в размер на 119,1 млрд. долара. Трябва обаче да се има предвид, че САЩ обикновено отчитат излишък през септември в резултат на очакваните плащания на физически лица и на корпоративни данъци, направени през месеца.

Разходите по обслужване на държавния дълг на САЩ нараснаха през фискалната 2018-а година с 65 млрд. долара, или с 14% спрямо година по-рано, отчасти поради факта, че държавната хазна трябваше да увеличи главницата по инфлационно-обезпечените си ценни книжа, като растящите лихвени проценти от страна на Фед и по-големият държавен дълг също изиграха роля за завишените харчове. Сега държавният дълг на САЩ възлиза на 21,6 трлн. долара.

Разходите за социално осигуряване нараснаха с 39 млрд. долара, или 4%, с оглед на факта, че американското население застарява, докато разходите за отбрана нараснаха с 32 млрд. долара, или с 6%, тъй като Конгресът разреши повече подобни разходи.

Най-голям спад имаше при разходите за образование, като те се понижиха с 48 млрд. долара, или с цели 43%, почти изцяло поради промени в очакваните разходи за субсидии за заеми и гаранции по заеми. Също така има намален принос в печалбите на държавно конртролираните ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac.

По отношение на приходите, корпоративните данъци намаляха с цели 22%, или с общо 76 млрд. долара, тъй като компаниите се възползваха от по-малка данъчна ставка, както и възможността незабавно да приспадат пълната стойност на техните покупки на оборудване. държавните приходи от индивидуалните данъци се увеличиха с 1%, или 23 млрд. долара с оглед на увеличената трудова заетост и по-високите заплати, които бяха  компенсирани от по-ниските удръжки, тъй като Министерството на финансите публикува модифицирана таблица за данъчните удръжки.

Бюджетната служба на Конгреса прогнозира, че дефицитът от текущата година ще достигне през настоящата фискална година 973 млрд. долара и през фискалната 2020-а година ще надхвърли 1 трлн. долара.

Представените данни за бюджетният дефицит на САЩ за финансовата 2018-а година оправдават сентенцията: "Наслаждавай се сега на икономическия растеж, за който ще трябва да се плаща по-късно".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна