Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помпейо обсъжда в Турция съдбата на Хашоги

Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган се среща с американския държавен секретар Майк Помпейо, който пристига в Турция след разговорите в Саудитска Арабия за съдбата на изчезналия журналист Джамал Хашоги. Вестник „Ню Йорк таймс“ пише, че поне 9 от 15 саудитски граждани, заподозрени за убийството, са служители на саудитските специални служби или други държавни институции.

Президентът Ердоган разговаря с Помпейо на летището в Анкара, преди турският лидер да отпътува за визита в Молдова.

По-късно американският първи дипломат ще се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Освен случая с Хашоги те ще обсъдят и двустранни и регионални въпроси, включително Сирия.

Вчера Помпейо е разговарял със саудитския крал Салман, с престолонаследника принц Мохамед бин Салман и с външния министър Ахмад ал-Джубейр. След срещите си той заяви, че Рияд е обещал да проведе пълно разследване, но продължава да настоява, че кралството не е убило Хашоги.

Междувременно вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че претърсване на резиденцията на саудитския генерален консул в Истанбул може да започне веднага щом бъде постигнато съгласие на двете страни за това.

„Ню Йорк Таймс“ идентифицира четирима от заснетите от турски охранителни камери лица като вероятни бодигардове на престолонаследника Мохамед бин Салман, които са пътували често с него.

Според източници на Си Ен Ен от турските власти критичният журналистът е бил убит и разчленен в сградата на дипломатическата мисия. Катарската телевизия „Ал Джазира Араби“ твърди, че турски източници са потвърдили съществуването на записи на момента на убийството. Според телевизионния канал непосредствено след влизането си в сградата Хашоги е бил нападнат, упоен, след това пребит до смърт, без да е имало какъвто е да разпит. Журналистът е бил мъртъв 7 минути след като е прекрачил прага на комплекса. 

Междувременно ръководителката на МВФ Кристин Лагард е отказала участие в икономически форум, който ще се проведе в саудитската столица Рияд.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна