Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев възложи проверка по случая с починалия заради липса на белодробна трансплантация

| обновено на 17.10.18 в 13:30
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е възложил проверка по случая с починалия заради липса на белодробна трансплантация Адриан Петков. Ще бъдат проверени всички факти от 2016 година насам.

Семейството на починалия Адриан разговаря днес с премиера Бойко Борисов и с министъра на здравеопазването. Ананиев информира, че вече води разговори със свои европейски колеги, които да помогнат на българските лекарски екипи да се подготвят и да извършват белодробни трансплантации у нас, но това ще отнеме поне две години.

За назначената проверка по случая с Адриан Петков каза:

„Искаме да стигнем докрай в нашите разследвания. Най-малко, за да отговорим на родителите на Адриан, а пък и други хора, които чакат предстоящи трансплантации - къде е вината, кой е сгрешил, за да си я понесе и оттук нататък да не се повтарят грешките“.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова анонсира предстоящи законодателни промени, които да улеснят донорството у нас.

„И това да стане мисията, която да продължи семейството на Адриан, въпреки преживяната загуба“.

Братът на Адриан - Алберт, и неговият баща благодариха за срещата с премиера Борисов и за проявеното разбиране.

„Че се случи така, както брат ми би искал да се случи. Така, както хората, които загинаха през последната една седмица, става въпрос за трима човека, тези хора ще се радват, че ние продължаваме цялата тая кауза. И се надявам това, което беше говорено дотук да доведе до спасяване и оттук натам да няма повече жертви“. 

Становището на Агенцията по трансплантации ще е водещо в изготвянето на законодателни промени, които да улеснят трансплантациите. Това обяви пред журналисти в Народното събрание председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя уточни, че за да се стигне до конкретни мерки, ще се търси широка обществена подкрепа:

„Защото ние имаме едно законодателство, което позволява де не се посочва изрично съгласието за донорство, а се посочва изрично несъгласието и смятаме, че това е една облекчена процедура. Проблемите възникват тогава, когато трябва близките на починалия да вземат решение в един особено труден за тях момент. Дори амбицията ни да станем членове на „Евротлансплант“ минава през това, че ние трябва да имаме достатъчно донори, за да можем да се възползваме от европейската помощ в това отношение“, обясни Дариткова.

Даниела Дариткова се срещна в парламента с председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. След срещата Маджаров обяви, че са обсъждали новия здравен модел и коментира позицията на съсловната организация, като допусна, че е възможно да се предложи и съвсем нов трети здравен модел:

„За нас е изключително важно предложенията за оптимизация на здравноосигурителния модел да не води до сътресения в системата. Нашето мнение, е че би могло да изкристализира и трети модел, който да вземе положителните неща от единия и от другия. Трябва да има солидарност, защото в нашата държава не може без солидарен модел, който да бъде надграден с една или друга форма на задължително или доброволно осигуряване“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна