Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Остават под домашен арест

| обновено на 18.10.18 в 21:11
Снимка: БГНЕС

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират решението.

Съдия Хинов уточни, че по-леката мярка ще е от 25 октомври, за да могат бъдат разпитани и останалите свидетели на прокуратурата. Но и след тази дата, докато по определението не се произнесе и Апелативният спецсъд, Десислава Иванчева и Биляна Петрова, остават под стража.

В рамките на днешното съдебно заседание показания дадоха настоящи и бивши служители на община "Младост". След разпитите им съдът прецени, че вече няма опасност подсъдимите да повлияят на показанията им.

Това, както и данните за влошеното здравословно състояние на Иванчева и Петрова, заради което те няколко пъти, но без резултат, искаха да им бъдат наложени по-леки мерки за неотклонение, мотивира съдебният състав да замени "задържането под стража" с "домашен арест".

По отношение на третия подсъдим в аферата с поискания подкуп от половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин - Петко Дюлгеров, промяна няма, защото днес той нямаше искане за промяна на мярката си за неотклонение.

Главният архитект на София Здравко Здравков днес бе на разпит в Специализирания наказателен съд (СНС) по делото срещу отстранената от поста кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева.

От показанията му стана ясно, че в края на миналата година той е сезирал прокуратурата заради забавени от нея преписки за строежи в столичния район. 

Подсъдими, затова че са изнудвали за пари строителния предприемач Александър Ваклин, са освен Десислава Иванчева и Биляна Петрова, и бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров.

Пред съда Здравков, който даваше показания, в присъствие на адвокат, заяви, че от тримата подсъдими познава само Иванчева и Петрова. Показанията му бяха свързани основно с Десислава Иванчева и маниера ѝ на работа, от който имало сериозни оплаквания. Тя бавела обявления за подписани от него разрешителни за строеж. Преди да сезира прокуратурата за нейното бездействие, Здравков инициирал изслушване на Десислава Иванчева в Столичния общински съвет, но ефект нямало. Затова Здравко Здравков подал сигнал до прокуратурата със седем конкретно оплакали се хора, сред които и Александър Ваклин:

"Когато 7 месеца не може да обявите на едно заинтересовано лице преписка, очевидно той е заинтересован да се свърши работата, той би се явил да си подпише констативния акт или да получи обратната разписка. Подозирах, че има умишлени действия. Дори не познавам г-н Ваклин. Случаите, за които съм сигнализирал са 7. Всички тези случаи съм описал към сигнала, който съм подал."

Здравков обясни, че още с встъпването на Иванчева като кмет на "Младост" със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, тя е получила изключителното правомощие да контролира строителните действия в района, който управлява, както и да съставя констативни протоколи при нарушения.

По делото  трябва да дадат показания още деветима души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна