Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изготвят нова оценка за състоянието на всички пациенти, чакащи за белодробна трансплантация

Заместник-министърът д-р Бойко Пенков

Изпълнителната агенция по трансплантации ще прави нова оценка за състоянието на всички 15 пациенти, чакащи за белодробна трансплантация. Това посочи заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков:

"Целта е за оценка на базата на динамика на развитие на заболяването. Човек може да е спешно нуждаещ се, но невъзможно да бъде направено. Трябва да знаем за кои пациенти да насочим усилия, за второ мнение да търсим в чужбина".

Предвижда се създаване на центрове за наблюдение към болниците за трансплантационен контрол.

"Предтрансплантационен контрол и оценка и за след транспантационна грижа. Трябва да има такива центрове, за да може да сме сигурни, че преди това имаме оценка точна на донор, на реципиент и след което да им бъде поета грижата дългосрочно за хората, които са трансплантирани. Знаем кои ще бъдат отговорните лица, с какво финансиране и за какви трансплантации вътрешните отговарят", каза Пенков след откриването на първата чешма-паметник, посветена на донорите. Нейното построяване е по идея на „Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени