Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев изнесе лекция в Оксфорд

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев изнесе лекция в Оксфорд Юниън, най-голямата общност за дебати на университетите в Оксфорд. Темата на лекцията беше "Предизвикателствата за сигурността пред Европа".

Румен Радев записа името си като лектор в общността, датираща от 1823 г., редом до бившия американския държавен секретар Джон Кери, но тъй като тази общност в широко отворена, тук лекции са държали и актьори като Иън Маккелън и Стивън Фрай, и дори спортисти като Рио Фърдинанд и певци като Джеймс Блънт.

Президентът Радев наблегна в лекцията си на важността от сигурността в днешни дни, защото без сигурност няма икономика, бизнес, политика.

Радев отбеляза и голямата промяна в динамиката и сложността в днешния свят, като постави специален акцент върху функцията на фалшивите новини. За него е важно да се поднови вярата в европейския модел. Радев смята, че Европа има нужда от активни хора, знаещи как да реагират на фалшивите новини.

По отношение на българската позиция за напрежението между големите сили Радев заяви, че страната ни не може да промени това, което правят другите, но може да има своя собствена политика.

За имиграционната криза в Европа посочи, че подкрепя усилването на границите, но не и превръщането на Европа в крепост.

Запитан от аудиторията какво мисли за присъединяването на Турция към Европейския съюз, Радев цитира председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, според когото тя още е далеч от европейските ценности. Българският президент обаче допълни, че Турция е важен съсед и Европа трябва да остане отворена към нея, ако покрива необходимите критерии.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна