Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита паметта на небесния закрилник на българския народ Свети Иван Рилски Чудотворец

| обновено на 19.10.18 в 09:05
Снимка: БТА

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще оглави празнична Света литургия в храма „Св. Йоан Рилски“, издигнат в двора на Софийската духовна семинария. Молитвено участие в празничното богослужение ще вземе и Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

Празникът е свързан с пренасянето на чудотворните мощи на светеца от Рилския манастир в град Средец на 19-и октомври 980 г. 

Сред величествения храм на природата почитаният български светец се отдал на пост и усърдна молитва. Хора от цялата страна го търсели, за да получат съвет и утеха. Някои оставали при него, за да му подражават. Така било създадено монашеското братство на Свети Йоан и били положени основите на Светата Рилска обител. Св. Йоан Рилски е считан за небесен закрилник на българите.

"Няма човек, който да не се е помолил пред иконата на Св. Йоан Рилски и да не е почувствал неговата бърза и скорошна помощ. Наш закрилник и застъпник, който е един небесен ангел. Той се моли за българския народ и ние го чувстваме като наш духовен отец", обясни пред "Хоризонт" архимандрит Пахомий, ректор на Софийската семинария.

Светецът е бил съвременник на българските царе Борис I, Владимир, Симеон Велики и Петър. Славата на Рилския пустинножител и на неговите чудотворни мощи с течение на времето надхвърлила границите на българските земи. Култът към него преминал в Сърбия, Влашко и Молдова и в далечна Русия, а в негова чест били издигнати църкви и манастири.

Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия Негово високо преподобие архимандрит Висарион ще възглави Божествената Света литургия на празника на храма „Св. Йоан Рилски“ в Девин. Заедно с него ще служат председателят на храма протойерей Тодор Веселинов и свещеници от Смолян.

Най-почитаният български светец и небесен закрилник Св. Йоан Рилски Чудотворец, великият отшелник и основателят на монашеството у нас, е наречен "земен ангел и небесен жител". За почитане на светеца църквата е отредила три празника – на 18 август, на неговото успение, на 1 юли – завръщането на неговите мощи в Рилския манастир, а 19 октомври е посветен на пренасянето на мощите във Велико Търново. Снощи, в навечерието на храмовия празник, в църквата в Девин, енорийският свещеник Тодор Веселинов отслужи празнична вечерня.

Празник днес имат градовете Перник, Дупница и Кресна.

19 октомври е и Ден на българския лекар и празник на Минно-геоложкия университет в София. Патронен празник честват Софийската духовна семинария и многото храмове в страната, посветени на светеца.

С тържествена  литургия, оглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, в столицата беше почетена паметта на небесния покровител на българския народ - Свети Иван Рилски Чудотворец. Участие в богослужението взе и патриарх Неофит. Десетки вярващи се поклониха пред иконата и чудотворните мощи на светеца, съхранявани в храм "Свети Йоан Рилски" в двора на Софийската духовна семинария.

“Един от най-красивите български празници за мен, защото Св. Иван Рилски Чудотворец е закрилник на цяла България“, “Лечител, който е дал много на България“, казаха вярващи, които се поклониха пред иконата и мощите на Св. Иван Рилски. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени