Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите в Гърция са на разнопосочни мнения за положителния вот в Македония

| обновено на 20.10.18 в 15:36
Снимка: БГНЕС

В Гърция се изказват различни позиции по отношение на вота в македонския парламент.  
Гръцкото правителство приветства решението на парламента в Скопие. Премиерът Ципрас го нарече "историческо за гръцката външна политика". "Щастлив съм за решението на Скопие", заяви и бившият външен министър Кодзиас, който днес предаде поста. В редица изявления министри от правителството казаха, че договорът ще бъде ратифициран и от гръцкия парламент, вероятно очакват подкрепа от независимите депутати.
В един глас цялата опозиция потвърди днес познатата позиция - "нито един глас в подкрепа на Ципрас". Водещата опозиционна сила - консерваторите от "Нова Демокрация" очакват, че следващото правителство в Атина ще започне преговорите за името от начало.
Според депутати от комунистическата партия, "вотът в Скопие е постигнат с натиск и заплахи и договорът е срещу сигурността на Балканите".
В тази посока е и позицията на лявата партия "Реката". Нейният лидер Ставрос Теодоракис в интервю заяви, че от сега неговата парламентарна група е готова да  гласува против.
Най-яростен критик на договора от Преспа остава министърът на отбраната Панос Каменос. Като лидер на националистите от "Независими гърци" той написа в личния си профил "Затвор за негласувалите и 2 милиона евро за покорните: Срам!". Въпреки това Каменос не напуска коалицията със Сириза и остава част от правителството в Атина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени