Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателите и Валери Симеонов се обявиха против квотите за хора с увреждания във фирмите

Вицепремиерът Валери Симеонов се срещна с представители на работодателите в сградата на МС
Снимка: БГНЕС

Увеличаването на максималния осигурителен доход е удар върху печелившия бизнес и ще доведе до изтичане на работна ръка. Това е позицията на работодателите, изразена от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев и на вицепремиера Валери Симеонов:

"Ние, обединени, сме категорично против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 на 3000 лева. Това е много сериозно нарушение на предизборната програма на коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти" – да не се променят данъците в четиригодишния период на управление".

"Ръстът на максималния осигурителен доход е един нов увеличен данък за най-високо квалифицираните специалисти. Бизнесът категорично не е съгласен", допълни Велев.

Симеонов и представителите на бизнеса настояват да се отмени изискването работодателят да плаща първите три дни от болничните на работника:
"Тази мярка се въведе, за да се намалят злоупотребите. Всъщност те се увеличиха. Без да са нараснали заетите, разходите за болнични се удвоиха. Хората в това предприятие в крайна сметка плащат два пъти за  едно и също", каза Велев 

Работодателите и Симеонов се обявиха и против задължителните квоти за назначаване на хора с увреждания във фирмите:
"В предприятия с до 50 работни места – двама човека, с работни места между 50 и 100 и нагоре това са 2 процента. Това смятаме, че е абсолютно несъстоятелно, води след себе си до съответни санкции, които са в размер на 30 процента от минималната работна заплата", заяви Симеонов, а Велев допълни
"Квотите, съпроводени със забрана за освобождаване, всъщност са забрана за назначаване, и на практика такива хора, при тези проекти за текстове, няма да бъдат назначавани и ще има една глоба, плащана от работодателите, тоест нов данък".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени