Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет робота Финч посрещат малките читатели в библиотеката в Добрич

Пет робота Финч за компютърно моделиране и информатика получи като дарение от посолството на САЩ в България Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич, съобщиха от културната институция.

Дарението ще подпомогне технологичното модернизиране на услугите на библиотеката и ще допринесе за овладяване на азбуката на програмирането от малките читатели.

В дните на Европейската седмица на кодирането (6-21 октомври) в библиотеката гостуваха деца от детските градини и ученици, които се запознаха с робота Финч и с възможностите за неговото програмиране.

Симпатичният приятел на децата притежава светлинни индикатори, светлинни сензори, температурен сензор, детектори за пространство, с помощта на които може да се програмира поведението му.

От библиотеката допълват, че въвеждат нова услуга за работа с робота за компютърно програмиране. Услугата ще е безплатна, в заниманията могат да се включат детски градини и училища от града и областта, като заявят посещението си на телефон: 058/602574. Дарението е реализирано чрез фондация „Америка за България“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна