Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Печалбата на Дойче банк се сви с цели 65% през последното тримесечие

Акциите на водещия германски кредитор се понижават с над 4% в началото на търговията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дойче банк обяви в сряда, че печалбата ѝ за третото тримесечие се е понижила с цели 65% до 229 млн. евро от 649 млн. евро точно преди година, тъй като спадът в приходите от търговия е навредил на изпитващия сериозни проблеми германски кредитор, който от доста време насам е подложен на натиск да съкрати разходите и да стабилизира приходите, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Според редица анализатори европейските банки в общи линии се очакват да изостанат от американските си партньори, а очакванията конкретно за Дойче банк са сред най-занижените.

Най-големият кредитор в Германия заяви, че нетните приходи за третото тримесечие са спаднали с 9% до 6,2 млрд. евро от 6,78 млрд. евро през същото тримесечие на 2017 година, което е приблизително в съответствие с прогнозите на финансовите пазари.

Анализаторите очакваха намаляване на печалбата на Дойче банк, докато тя ограничава разходите под ръководството на новия мениджмънт. През април големият кредитор уволни изпълнителния си директор и го замени с дългогодишния си висш служител в лицето на Кристиан Севинг с оглед на финансовите загуби през последните три години.

Кристиан Севинг заяви в сряда, че макар и по-ниска, печалбата на банката преди облагането с данъци през третото тримесечие, заедно с намаляването на броя на персонала и подобряването на капитала, са отбелязали още един "крайъгълен камък" по отношение на целите на компанията за устойчива рентабилност. "Ние сме на път да излезем на печалба през настоящата година за първи път от 2014 година насам", посочи той.

Въпреки оптимистичните коментари на Севинг акциите на Дойче банк се понижават с 4,1% към 8,90 евро за акция в началото на днешната търговия, тъй като инвеститорите реагират негативно на финансовите резултати за третото тримесечие. Трябва да се има предвид, че предприетите от Кристиан Севинг и от неговия екип реформи не помогнаха на акциите на най-голямата германска банка, като те се обезцениха с повече от 40% в рамките на настоящата година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна